Tilbage til projekter 1. Maritime erhvervsprojekter - 2018

SubBlue Robotics, Rensning af propellere

propeller

Baggrund

Slid, korrosion og marin begroning af skibe medfører betydelige modstandskræfter, som gør skibet langsommere og medfører brændstofsspild. Brændsstofsspildet er så stort, at det betaler sig at vedligeholde skibet, blandt andet ved at rense skibspropellen jævnligt. Det er dog farligt og besværligt at rense skibspropeller, og i mange havne er det ulovligt, både pga. sikkerhedshensyn, men også på grund af havneforurening, når propelmaterialet skrabes af og smides til bunds. Motiveret af en stigende interesse for området, udvikler SubBlue Robotics en fjernstyret undervandsrobot, som kan rense propeller uden brug af dykkere og med begrænset miljøpåvirkning. Robotten består af et intelligent semi-autonomt værktøj monteret på en standard ROV. Opfindelsen vil føre til brændstofsbesparelser for skibsindustrien.

Projekt

Projektets kerneaktivitet består i at færdigudvikle og teste robotten på danske skibes propeller. Opfindelsen tages fra prototype-stadiet til et produkt, der er kvalitetsgodkendt, og som kan rense skibspropeller in situ. Dette består i justerende opgraderinger til en standard ROV og udviklingen af en intelligent robot arm. Robotten er i gang med at blive patenteret.

Forventede resultater

SubBlue Robotics forventer ved afslutning af projektet, at robotten er udviklet til et færdigt produkt. Robotten skal være testet på kommercielle skibe i havn og være kvalitetsgodkendt af bemyndigende organer. Et certifikat der dokumenterer at produktet virker robust og et andet certifikat som viser at produktet har en begrænset miljøpåvirkning vil være udfærdiget i løbet af projektet. Disse er afgørende for at kunne operere i så mange havne så muligt. Derudover vil der være blevet lagt grund for et patent til produktet. Produktet skal være klar til at operere efter projektafslutningen.

Projektresultat

Afsluttende projektrapport kan læses her: Link

Projektet fortsættes i 2019 med støtte fra Den Danske Maritime Fond. Se link her: link

 

IMG_0897 (002)